Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

on Δημοσίευση σχολίου

The Mystic's dream - Loreena McKennitt - VIDEO


Share/Bookmark

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

on Δημοσίευση σχολίου

Η Λαγκαδινή Κομπανία


 Αναδημοσίευση          

 "Πότε θα γίνω μάστορης, να φάω πρασοκεφάλι"

   Οι Λαγκαδινοί, ακολουθώντας την τακτική της βυζαντινής περιόδου και της τουρκοκρατίας, ήσαν οργανωμένοι σε μπουλούκια (τουρ. Boluk) ή σε κομπανίες (Ιταλ. Compagnia), πράγμα που τους διευκόλυνε στο να τελειώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με το καλλίτερο αποτέλεσμα το έργο που αναλάμβαναν.
    Τα μπουλούκια, στην ουσία ήταν ομάδες λαϊκών οικοδόμων που έχτιζαν κυρίως στον χώρο της Πελοποννήσου από τον καιρό της τουρκοκρατίας μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα. Είχαν εσωτερική δομή, οργάνωση και ιεραρχία που ρυθμιζόταν από τα έθιμα και τις προφορικές συμφωνίες, που η λειτουργία τους βασιζόταν σε διατάξεις και κανονισμούς.
   Στην κορυφή, αρχηγός, ήταν ο πρωτομάστορας, που φρόντιζε για όλα. Εύρισκε τη δουλειά, συγκροτούσε το μπουλούκι, φρόντιζε για τον καταμερισμό της εργασίας, συζητούσε για το κόστος κατασκευής, αναλάμβανε τις πληρωμές, τις κάθε είδους επαφές και γενικά φρόντιζε, συντόνιζε και διακινούσε την ομάδα.
   Ήταν ο πιο έμπειρος, με πολλά χρόνια στην πλάτη του, καλή φήμη, έξυπνος, δραστήριος και με φαντασία. Λόγω αυτών των προσόντων όλα τα μέλη του μπουλουκιού τον αποκαλούσαν “Μάνα”.
   Όλες οι ενέργειες του πρωτομάστορα γινόντουσαν μετά από κουβέντα με τους άλλους μαστόρους ή είχε την σιωπηρή έγκρισή τους. Καμιά απόφαση δεν έπαιρνε χωρίς να μιλήσει πρώτα με τους μαστόρους.

Share/Bookmark

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

on Δημοσίευση σχολίου

Νεράιδες


Από το βιβλίο του Νίκου Ζαφειρόπουλου
«Ψάρι Ηραίας, Γορτυνίας
Ιστορία-Λαογραφία-Τραγούδια-Παράδοση, Ψάρι 1998»


Νεράιδες κατά ομολογίες ή παραμύθια ήταν πεντάμορφες κοπέλες ξανθιές με μακριά μαλλιά που έφταναν έως τα πόδια, λευκή ενδυμασία από μετά­ξι διάφανο και με μάτια κάθετα.
Υπό μορφή ανεμοστρόβυλου κυκλοφορούσαν ανά τριάδες σε αριθμό δέκα τρεις και ακολουθούσε μία κουτσή στο τέλος με σύνολο ομάδας σαράντα.
Οι μεσαίες έπαιζαν ζουρνά, ενώ οι ακραίες νταούλι. Στο πέρασμά τους ή θα τραγουδούσαν ή θα ύφαιναν.
 Σε ορισμένες περιπτώσεις περνούσαν και έφευγαν και σε άλλες περιπτώ­σεις κατέβαιναν και έστηναν το χορό κυρίως σε αλώνια. Να ξεκουραστούν πήγαιναν κάτω από μοναχικά αιωνόβια δένδρα ή σε μεγάλα λιθάρα. ...
«και στα κοτρονολίθαρα φλογέρα μη λαλήσεις... »

Ο Γιάννος δεν την άκουσε της μάνας του τη διάτα, και στα κοτρονολίθαρα λαλεί με τη φλογέρα, βγήκε η λάμια του γιαλού και το χορό αρχίζει.
- Λάλα το Γιάννομ λάλα το, λάλα με τη φλογέρα και εάν με αποστάσεις στο χορό, γυναί­κα θα με πάρεις.
Δεν ήταν στο μυαλό της νεράιδας να παντρευτεί τον Γιάννο αλλά να τον καταστρέψει.

Share/Bookmark

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρθρα τυχαίας επιλογής

Αρτοζήνος το μυθικό βουνό

Προσφάτως αναρτηθέντα