Σε Μεσσηνιακό Blog που τυχαία είδαμε στο διαδίκτυο βρήκαμε άρθρο που αναφέρεται σε Σερβαίους μαστόρους που δούλεψαν στην ορεινή Τριφυλία και μάλιστα υπάρχουν και δύο φωτογραφίες κατά την ώρα της δουλειάς... Το κτίσιμο πετρόκτιστου σπιτιού.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον δημιουργό και διαχειριστή του Blog τον κ. Πίπη Κομιανό για την εργασία του αυτή και τον παρακαλούμε αν έχει ή μπορεί να βρεί και άλλες παρόμοιες φωτογραφίες Σερβαίων ή Σερβαίων και Λαγκαδινών μαστόρων να μας ενημερώσει.
Μπορεί ανάμεσα σε αυτές να αναγνωρίσουμε τον πατέρα μας ή τον παππού μας.
----------Από σήμερα εκτός των άλλων περιεχομένων, θα αρχίσει και ένας άλλος κύκλος που θα ονομαζετε “ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.”
Η περιοχή των λαγκαδιών είναι άγονη, οι περισσότεροι κάτοικοι άρχισαν το επάγγελμα του κτίστη. Οι Λαγκαδιανοί μαστόροι εργάστηκαν, στα χωριά της Πελοποννήσου, (μεταξύ αυτών και το χωριό μας). Κτίζοντας με την εξαιρετική τέχνη τους γεφύρια, σπίτια, εκκλησίες, μοναστήρια, βρύσες, αρχοντόσπιτα, πύργους και κάστρα. Φημισμένοι για το πελέκημα και την τέχνη του δέσιμου της πέτρας, έφευγαν από τα μέρη τους, άφηναν πίσω τους τις οικογένειές τους, για μήνες πολλούς, τις μεγάλες γιορτές όπως Χριστούγεννα, Πάσχα και της Παναγίας, επέστρεφαν στην πατρίδα για να γιορτάσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ένας τόπος που γνώρισε πολύ καλά την τέχνη τους, είναι και η ορεινή τριφυλία.
ΜΠΟΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ- ΚΑΠΕΛΙΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ (καρβουνής)- ΚΑΠΕΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (καρβουνής) |
ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΕΤΡΑΔΩΝ, ΜΠΑΚΟΥΝΙ, ΜΑΤΡΑΠΑΣ, ΚΑΛΕΜΙ, ΚΟΥΣΚΟΥΔΑ, ΤΣΑΠΡΑΚΙ, ΞΥΛΙΝΟΣ ΜΑΤΡΑΚΑΣ, ΣΟΚΚΟΣ, ΚΟΠΑΝΟΣ, ΒΕΛΟΝΙ, ΑΛΦΑΔΙ. |
Πολλοί από τους χρυσοχέριδες αυτούς τεχνίτες – μαστόρους, έμειναν στους τόπους που δούλεψαν, παντρεύτικαν ή έφεραν και τη φαμίλια τους και έστησαν το νοικοκυριό τους. Οι Λαγκαδινοί ξεκινούσαν μπουλούκια, αρχηγός ο πρωτομαστορας, 9 έως 12 μαστόροι, γύρω στα 8 μαστορόπουλα, τα γαϊδούρια τους, τα μουλάρια τους και τα απαραίτητα εργαλεία τους. Συνήθως οι κάτοικοι του χωριού, μικροί και μεγάλοι αφού έσφαζαν τον κόκκορα, γλεντούσαν και τους βοηθούσαν κουβαλώντας πέτρες, ζόμπολα, νερό, χωρίδι (ασβέστι) από τα γύρω καμίνια του χωριού, όσοι διέθεταν περισσότερα χρήματα, ανακάτευαν και πορσελάνη για πιο δυνατή κατασκευή.
Αναδημοσίευση
Πηγή: komianos's blog.wordpress.com Η ΛΑΓΚΑΔΙΝΗ ΜΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ εργασία ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ
-----------
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου