Διαδρομή προς το χωριό Σέρβου - Slideshow          ΧΔ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

on Δημοσίευση σχολίου

Εφ/δα Σερβαίων "Αρτοζήνος" - συμπληρωματικά στοιχεία

Αναδημοσίευση άρθρου
Πηγή: Ιστοσελίδα του χωριού Ψάρι Ηραίας  http://www.opsarion.gr

Στην ιστοσελίδα του γειτονικού μας χωριού Ψάρι Ηραίας διαβάσαμε το κατωτέρω αναδημοσιευόμενο άρθρο του συμπατριώτη και φίλου Βασίλη Αναστασόπουλου, στο οποίο αναφέρονται πρόσθετα στοιχεία για το χωριό «Αρτοζήνος».
Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι το κατωτέρω αναφερόμενο άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου έχει επίσης δημοσιευτεί και στην ιστοσελίδα του χωριού Σύνδεσμος:  Το ξεκληρισμα του Αρτοζήνου.
Κατωτέρω παραθέτουμε το αναδημοσιευόμενο άρθρο και ευχαριστούμε πολύ το Βασίλη για τη συμπληρωματική πληροφόρηση  που μας δίνει, για να τεκμηριωθεί και να αναδειχθεί η Ιστορία του χωριού μας και  της ευρύτερης περιοχής.
*****


02.02.13
Στην τελευταία έκδοση (ηλεκτρονική) της εφημερίδας «Αρτοζήνος» τεύχος 188, που εκδίδει ο Σύνδεσμος Σερβαίων Αρκαδίας, διάβασα ένα πολύ καλό άρθρο του αγαπητού Νίκου Παπαγεωργίου με τίτλο: «Το ξεκλήρισμα του Αρτοζήνου».
    Ας μου επιτρέψει ο αγαπητός Νίκος Παπαγεωργίου να σταθώ στο ιστορικό μέρος που παρουσιάζει – σε αυτό δηλαδή που αναφέρουν οι πηγές. Παραθέτει ο συγγραφέας τις απογραφές των Ενετών αρχής γενομένης από εκείνης των Δραγόνων του 1698 και εν συνεχεία και τις υπόλοιπες (1700 και 1715), από το πολύτιμο βιβλίο του Βασίλη Παναγιωτόπουλου.
    Σε αυτές, ο Αρτοζήνος παρουσιάζεται σαν ένα χωριό με 18 σπίτια (οικογένειες), μας δίνεται δηλαδή μέσα από τις Ενετικές απογραφές η παρακμή του χωριού. Όμως, ο Αρτοζήνος στην ακμή της ιστορίας του (που γνωρίζουμε πάλι μέσα από τις πηγές), μετρούσε 132 σπίτια (οικογένειες), και αν υπολογισθεί ότι για κάθε σπίτι (οικογένεια) η επιστήμη δίνει 5 ή 5,5 κατοίκους, τον 14ο αιώνα ο Αρτοζήνος μετρούσε περίπου 726 ψυχές.
    Αξιοσημείωτο είναι ότι, για την ίδια περίοδο (1461), οι απογραφές δίνουν για την Δημητσάνα (που ήταν το κέντρο ας πούμε) 142 σπίτια. Ο Αρτοζήνος κατ’ επέκταση, σύμφωνα με τα Οθωμανικά Κατάστιχα 1461-1574 (Αρχείο Κωνσταντινούπολης), ήταν μία μεγάλη και αξιόλογη Κώμη. Και βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, η έκταση της κώμης προεκτεινόταν πολύ πέραν των ορίων του Αγίου Δημήτρη κτλ.
Δίνω σχετικά links από τη σελίδα μου Arcadians.gr που δημοσιεύονται:
    Κλείνοντας την μικρή αναφορά μου στον Αρτοζήνο, να σταθώ για πολύ λίγο στο λόγο του Νίκου Παπαγεωργίου που τον διακρίνει και χιούμορ: «Η παραγωγή των δημητριακών του Αρτοζήνου ήταν η αιτία που στην συνθηματική γλώσσα των Σερβαίων μαστόρων ο “Αρτοζήνος” είχε την έννοια του …ψωμιού!».
    Πριν πολλά χρόνια, περίπου το 1995-97, «υιοθέτησα» το Nick Name «Ο Άρτος του Δία», συμμετέχοντας με αυτό σε διάφορα forums εντός και εκτός Ελλάδας. Όταν με ρωτούσαν για την προέλευση του ονόματος αυτού, απαντούσα χαριτολογώντας: «από τον Αρτοζήνο, το βουνό από το οποίο ο Δίας έπαιρνε την τροφή του, διότι απέναντι στο Λύκαιο όρος γεννήθηκε και στον Λούσιο έκανε το μπάνιο του! Μάλιστα, σχετικό άρθρο της κυρίας Βίβιαν Ευθυμιοπούλου για το φαράγγι του Λούσιου, το είχα εμπλουτίσει και με την φωτό – μπανιέρα του Δία!
    Προς μεγάλη μου έκπληξη, χρόνια αργότερα, είδα κάποιους «ιστορικούς» να  μιλάνε σοβαρά για «τον Άρτο του Δία», και μάλιστα να αναδημοσιεύουν την φωτογραφία μου από τον Λούσιο δείχνοντας την μπανιέρα του: Όμορφη είναι η ιστορία που βασίζεται στις πηγές – και ο αγαπητός μας Νίκος Παπαγεωργίου τις παραθέτει. Δε λέω, όμορφη και η νεομυθοπλασία αλλά όχι όμως για βιβλία ή «σοβαρά άρθρα» που μας δίνουν διάφοροι άλλοι συμπολίτες μας.  
  
Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος



Share/Bookmark

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αρτοζήνος το μυθικό βουνό




Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία